SP. PODHRADIE: Byť v zozname UNESCO je vyznamenanie a aj zodpovednosť

07.12.2013 Levoča

Spišské Podhradie 7. decembra (TASR) – Ak sa lokality z ktorejkoľvek krajiny zapíšu do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, je to vyznamenanie, ale zároveň zodpovednosť. Inak to nie je ani v prípade Spišského hradu, ktorý je v tomto zozname od roku 1993, tvrdí riaditeľka Spišského múzea – Slovenského národného múzea v Levoči Mária Novotná.

"Svet uzná, že tá lokalita, či tá ktorá pamiatka je významná. Pre nás je tento pôvodný zápis o to významnejšia udalosť, že Spišský hrad a pamiatky okolia sa ocitli medzi prvou trojicou, ktorá bola prijatá na tento zoznam zo Slovenska," konštatovala Novotná s tým, že vďaka tomu sa ukazuje, že lokalita Spiša má veľkú historickú stopu a zaslúži si pozornosť. Z tohto hľadiska to bolo vyznamenanie, no zároveň záväzok, keďže celá lokalita je neustále monitorovaná. Súčasťou tohto procesu je aj vyhodnotenie stavu a skladanie účtov, čo sa urobilo s pamiatkou, a ako sa o ňu príslušné orgány starajú.

Zápis do zoznamu UNESCO sa podpísal aj pod zvýšenú návštevnosť na Spišskom hrade, podľa Novotnej však tento akt nie je prvoplánový pre to, aby tieto pamiatky boli atakované návštevnosťou. "Pre nás to dnes znamená zlaďovať záujem verejnosti o pamiatku a starostlivosť o ňu. Veľmi nás teší, že na Spišský hrad chodia návštevníci z celého sveta a veľa z nich príde práve preto, že vyhľadávajú pamiatky v zozname UNESCO. Nesnažíme sa však s touto značkou lokality svetového kultúrneho dedičstva pracovať, aby sme si reklamne zvyšovali návštevnosť," zdôraznila Novotná s tým, že tieto lokality sa vyhlasujú práve pre ich jedinečnú hodnotu, ktorú treba v každom prípade zachovať. To súvisí so záväzkom starať sa o tieto pamiatky a nerobiť také zásahy, aby sa v budúcnosti nedostali mimo tohto zoznamu.

Od roku 1993 rástol na Spišskom hrade počet návštevníkov každoročne, napr. pred zápisom do zoznamu ich tu bolo okolo 100.000 ročne. Prvý rok v zozname UNESCO sa počet zvýšil o zhruba 30 percent, teraz sem príde okolo 170.000 návštevníkov ročne. Spišský hrad pritom nie je prístupný celoročne, v prevádzke je približne od apríla do novembra. "U nás je o to ťažšie, že sme otvorení len zhruba pol roka, a počas tohto obdobia je koncentrácia turistov dosť vysoká. Doposiaľ sa nám nepodarilo zrekonštruovať hrad do takej miery, aby sa nám podarilo rozložiť tú návštevnosť a vytvoriť trasy, ktoré ľudí odvedú aj do iných častí hradu," konštatovala Novotná s tým, že k rozloženiu návštevníkov by mala prispieť obnova Spišského hradu.

Spišské múzeum už má pripravenú aj projektovú dokumentáciu prvej etapy rekonštrukcie, je však ťažké nájsť na to finančné prostriedky. Náklady na ňu by sa mali vyšplhať na cca tri milióny eur. "Tá starostlivosť je predovšetkým na pleciach nášho štátu a príslušných orgánov. Na Slovensku je od roku 1993 zapísaných aj niekoľko ďalších pamiatok, či dokonca prírodná rezervácia a fujara. To značí, že v našej krajine máme veľa kultúrneho a historického dedičstva a bohatstva, ktoré je oprávnene na tomto zozname. Často musím konštatovať, že bohužiaľ, viac si to uvedomuje svet, ako my sami," uzavrela Novotná.
 
 
 

Vyberte región